Пире од компири со црн тартуф

Пире од компири со црн тартуф

Потребни состојки

  • 2 кг бел млад компир (измиени и исушени)
  • Морска сол
  • Бибер
  • Маслиново масло
  • Масло од црн тартуф

Јадењето вегетаријанска, па дури и веганска исхрана не мора да биде досадно. Дури и ако сте можеби на диета без месо, додавањето забавен зеленчук на вашите класични протеински оброци ја прави секоја вечера посебна. Дури и да не сте љубители на компири или помфрит, ви гарантираме дека ќе се заљубите во зависничката природа на ова крцкаво задоволство. Рамна крцкава текстура налик на чипс со уникатен вкус, во комбинација со ТУФ масло од црн тартуф. Маслото можеби е поскапо од вообичаеното, но можете да го користите умерено и да направите сензација од вашите кулинарски вештини. Пирето со масло од црн тартуф е лесно за правење, а им се допаѓа многу и на децата. Потполно вегански за оние од вас кои мислат дека ова е луд начин на исхрана. Одличен прилог за со главни јадења. Може да се подготви и пред време и да се загрее или превари неколку дена претходно.

Подготовка

1. Зовријте вода во тенџере со средна големина и додадете околу 2 лажици сол во зовриената вода.

2. Додадете ги младите компири во водата за да се зготват, додека не можете лесно да го прободите компирот со врвот на ножот. Времето за готвење ќе варира, но околу 6 минути би требало да се доволни.

3. Исцедете ги компирите целосно.

4. Загрејте ја рерната на 190 степени. Извлечете голема ребреста тава (или пак рамна метална тава) и наросете малку маслиново масло на дното од тавата. Почнете да ги ставате компирите на дното. Земајќи голема чаша за вода, користејќи го дното, нежно поставете го дното на чашата на врвот на компирот и притиснете надолу – скршете го компирот отворен. Погледнете ја фотографијата подоле.

5. Откако ќе го повторите процесот со сите ваши компири, намачкајте ги со дополнително маслиново масло и масло од тартуфи (умерено користете го маслото од тартуфи). Потоа посипете со сол и бибер. Печете околу 15 минути, а потоа нежно превртете ги сите, обидувајќи се да не ги изроните компирите повеќе. Само внимателно, ова неизбежно ќе ви се случи со неколку компири. Потоа намачкајте со уште малку масло од тартуфи и сол бибер. Печете додека не поруменат (околу 15-20 минути)

Забелешка:

Доколку не ги послужувате веднаш – можете да ги сварите/скршите компирите и да ги чувате во фрижидер додека не сакате да ги печете/конзумирате. ИЛИ може целосно да се испечат и да се чуваат во покриен сад, а потоа да се загрее во рерна на 200 степени целзиусови околу 15-тина минути.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *