Чорба од тиквички (Матек) со масло од Бел Тартуф

Чорба од тиквички (Матек) со масло од Бел Тартуф

Потребни состојки

  • 2 лажици (30 ml) маслиново масло
  • 1/2 среден кромид, исечкан на коцки
  • 225г. исечени печурки
  • 1 средна тиква од путер ( 570 г), излупена, исчистена од семки и исечена на парчиња со големина околу 3 сантиметри.
  • околу 10 гранчиња италијански магдонос
  • 2 ловорови листови
  • 4 чаши супа од зеленчук или пилешко
  • кошер сол, по вкус
  • 1/2 шолја (120 мл) дебела павлака, по избор
  • 1-2 лажички (5-10 мл) тартуфено маслиново масло, (по избор) или по вкус (плус повеќе за преливање)
  • свеж испукан црн пипер, по вкус
  • сецкани листови од италијански магдонос, за гарнир
  • павлака или крем фраиш, за украс – по желба

Порции: 6
Вкупно време за подготовка: 1 ч
Маслото од (ТУФ) тартуфи е фантастично за овој рецепт, па додајте онолку колку што ви ја задоволувавашата палета. Бидете внимателни маслото има јак и интезивен вкус и мирис. За вегетаријанска супа, погрижете се да користите супа од зеленчук. Ако користите кафени печурки во рецептот (наш личен фаворит за оваа супа), бојата на супата ќе биде потемна и помалку портокалова, но вкусна. За да имате посветла портокалова супа, користете бели печурки.

Подготовка

Следно карфиолот на пареа префрлете го во процесор за
храна. Додадете ја преостанатата ¼ лажичка сол, путерот,
пармезанот и црн пипер. Процесирајте се додека не се
изедначи.

Додадете масло од тартуфи и магдонос во процесорот за храна. Пулсирајте неколку пати за да се исецка и да се измешаат листовите на магдонос исто така да се изедначи вкусот и аромата од маслото од тартуфи.

Вкусете и прилагодете ги зачините доколку е потребно.

Префрлете се во сад за сервирање. Украсете со дополнително пармезан и магдонос, по желба.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *