Чорба од тиквички (Матек) со масло од Бел Тартуф
Потребни состојки
- 2 лажици (30 ml) маслиново масло
- 1/2 среден кромид, исечкан на коцки
- 225г. исечени печурки
- 1 средна тиква од путер ( 570 г), излупена, исчистена од семки и исечена на парчиња со големина околу 3 сантиметри.
- околу 10 гранчиња италијански магдонос
- 2 ловорови листови
- 4 чаши супа од зеленчук или пилешко
- кошер сол, по вкус
- 1/2 шолја (120 мл) дебела павлака, по избор
- 1-2 лажички (5-10 мл) тартуфено маслиново масло, (по избор) или по вкус (плус повеќе за преливање)
- свеж испукан црн пипер, по вкус
- сецкани листови од италијански магдонос, за гарнир
- павлака или крем фраиш, за украс – по желба
Порции: 6
Вкупно време за подготовка: 1 ч
Маслото од (ТУФ) тартуфи е фантастично за овој рецепт, па додајте онолку колку што ви ја задоволувавашата палета. Бидете внимателни маслото има јак и интезивен вкус и мирис. За вегетаријанска супа, погрижете се да користите супа од зеленчук. Ако користите кафени печурки во рецептот (наш личен фаворит за оваа супа), бојата на супата ќе биде потемна и помалку портокалова, но вкусна. За да имате посветла портокалова супа, користете бели печурки.
Подготовка
Следно карфиолот на пареа префрлете го во процесор за
храна. Додадете ја преостанатата ¼ лажичка сол, путерот,
пармезанот и црн пипер. Процесирајте се додека не се
изедначи.
Додадете масло од тартуфи и магдонос во процесорот за храна. Пулсирајте неколку пати за да се исецка и да се измешаат листовите на магдонос исто така да се изедначи вкусот и аромата од маслото од тартуфи.
Вкусете и прилагодете ги зачините доколку е потребно.
Префрлете се во сад за сервирање. Украсете со дополнително пармезан и магдонос, по желба.