Пролетни тестенини со грашок, лимон, нане и масло со црн тартуф

Пролетни тестенини со грашок, лимон, нане и масло со црн тартуф

Потребни состојки

  • 450 грама тестенини
  • 3-4 чаши свеж грашок
  • 5 парчиња млад кромид, тенко сецкани
  • 1 лук, многу ситно исечкан
  • 1 чаша сечкано свежо нане
  • 1 чаша сецкан магдонос
  • ½ чаша маслиново масло
  • 2 лимони – кора од лимон и ¼ чаша сок
  • 2 чаши свеж грашок, бебешки спанаќ или рукола
  • 1 лажичка сол, плус повеќе по вкус
  • ½ лажичка бел пипер (или црна е во ред)
  • 1 лажица масло од тартуфи (препорачуваме масло од бел тартуф)
  •  По избор: козјо сирење

Нежни и полни со вкус, ластарите од грашок се вкусни и се јадат сирови, исто како што се, едноставно фрлени во салати или многу лесно пропржени во тавче со малку маслиново масло, лук и лимон. Но, уште подобро припаѓаат во јадење со тестенини! Овој рецепт за тестенини од пролетен грашок со масло од тартуфи, лимон и нане може да се сервира топло како предјадење или разладено како салата. Може да се додаде и козјото сирење за дополнително богатство во вкусовите. Ластарите од грашок би биле одлични – доколку се во нивната сезона. Но, доколку не можете да ги најдете, можете да ставите малку беби – спанаќ или рукола. Сепак, маслото од тартуфи е дијамантот кој го прави ова јадење посебно. Заедно со свежиот грашок, лимонот и нането, тоа е една од нашите омилени комбинации. Ова е брз рецепт, а грашокот може да се зготви во истото тенџере со тестенините – само фрлете го во последната минута. Топлите тестенини ќе го омекнат грашокот. Нането и лимонот навистина го комплиментираат маслото од грашок и тартуфи. Би можеле да кажеме дека ова е јадење со тестенини со вкус на пролет.

Забелешка

Ако го правите ова како салата од тестенини – погрижете се да ги исплакнете тестенините и грашокот во многу ладна вода за да го спречите грашокот да се готви повеќе…ова ќе им помогне да ја задржат својата прекрасна светло зелена боја. Ако ја подготвувате салатата со тестенини, секогаш пробајте ја веднаш пред сервирање, можеби ќе треба уште малку зачини (сол, лимон, масло, тартуф). Додајте го козјото сирење непосредно пред сервирање.


Ова служи како главно јадење за 4 лица, или како дополнителна салата, за 8 лица

Подготовка

1. Сварете ги тестенините во голема количина солена вода според упатствата.

2. Во текот на последната минута од готвењето, ако ги служите како топло предјадење – додадете го грашокот во тестенините и само малку промешајте. (Види белешки)

3. Додека тестенините се варат, подгответе ги останатитесостојки.

4. Исечкајте го кромидот и останатиот зеленчук.

5. Излупете кора од два лимона и измерете ¼ чаша сок од лимон (можеби ќе ви треба повеќе).

6. Откако тестенините речиси ќе бидат готови, додајте го грашокот во зовриената вода за тестенини и динстајте една минута, додека грашокот не стане во светло зелена боја. Веднаш исцедете ги, и ставете ги тестенините и грашокот во поголем сад. Посипете ги со маслиново масло, сок од лимон и зачинете со 1 лажичка сол и ½ лажичка бибер.

7. Ставете ги ластарите од грашок (или други зеленило) и додајте го кромидот, зеленчукот, билките и кората од лимон. Промешајте

8. Вкусете, прилагодувајќи ја солта и сокот од лимон, по желба, додавајќи повеќе од двете, доколку е потребно. (Понекогаш на тестенините им треба малку време за да ја впијат солта и лимонот – затоа погрижете се повторно да го вкусите по неколку минути – соленоста ќе се смири па можеби ќе биде потребно да ставите пак, особено ако не сте ја посолеле водата за тестенините).

9. Посипете со масло од тартуфи и послужете веднаш

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *