Палента со кашкавал и црн тартуф
Потребни состојки
- 1 лажица оцет
- 2 јајца
- 2 порции варена палента
- 1 лажица павлака
- 1 црн тартуф
- 2 парчиња кашкавал (рендан)
- сол по вкус
- црн пипер по вкус
Црните тартуфи и кашкавалот ја прават оваа едноставна палента нешто
посебно. По желба надополнете ја со пржено јајце и појадувате како кралско семејство.
Подготовка
1. Доведете го тенџерето со околу 3cm вода во него да зоврие. Додадете го оцетот и намалете ја топлината за да се одржи тивко вриење.
2. Искршете ги јајцата во поединечен мал сад, а потоа спуштете го садот , директно во водата, наведнувајќи го под вода, па јајцето нежно се лизга на дното од тенџерето. Спуштањето на јајцата од површината создава турбуленција во водата, што на тој начин ќе завршите со повеќе пена од јајцето. Веднаш штом ќе видите дека надворешноста на јајцата побелува, исклучете ја топлината и оставете ги јајцата да седат во топла вода додека не ја добијат посакуваната подготвеност. ǿожете да го тестирате ова со поттикнување со тап предмет. Кога ќе се сварат, префрлете ги во чинија обложена со хартиена крпа (ако се залепени на дното на тавата, користете тенка шпатула).
3. Гответе 2 порции палента во малку солена вода според упатствата на пакувањето. Кога палентата е густа и речиси готова, додадете ја павлаката, црните тартуфи и кашкавалот, мешајќи додека кашкавалот целосно не се растопи. Пробајте го, а потоа додадете сол и бибер по потреба.
4. На чинија ставете слој од палента, прелијте со пржено јајце, посипете малку сол и бибер одозгора заедно со малку млад кромид, а потоа тенко изрендајте уште неколку црни тартуфи одозгора.