Овчарска пита со масло од тартуфи (Shepherd’s Pie With Truffle Oil)

Овчарска пита со масло од тартуфи

Потребни состојки

  • 1 кг мелено говедско месо
  • 1 килограм мелен бивол или мелено јагнешко месо
  • 1 поголем кромид, исечкан на коцки
  • 1 голем морков, сечкан
  • 1 чаша рендана тиква
  • Сол и свежо мелен бибер
  • 1-2 лажички чадена пиперка
  • 1 лажичка Worcestershire сос (или соја сос)
  • 2 кг компири, излупени
  • 1 лажица масло. путер
  • 1/2 чаша павлака
  • 1/2 шолја сирење Gruyère кашкавал, рендан, плус 2 лажици. за декорација и врв за крај
  • околу 1 лажица ТУФ масло со тартуф, како и дополнителна количина за крај

Без разлика дали поминувате активен ден надвор или пак, поминувате
мирно попладне во домашна атмосфера, ние ви препорачуваме јадење
кое ќе ве воодушеви. Домашна овчарска пита со маслото од тартуфи
ТУФ, ќе биде вашиот омилен избор за да ја згреете душата и телото, во
студен зимски ден.

Забелешка

За преливот може да се користи мешавина од варени компири и пашканат. Исто така, користете кој било друг зачин по ваш избор, за варијација на вкусот

Подготовка

1. Загрејте ја рерната на 200 степени целзиусови.

2. Ставете ги мелените меса во тава без дополнителни маснотии и варете ги, често мешајќи додека месото не почне да порумени.

3. Додадете го кромидот, морковот, тиквичката и продолжете да готвите околу 10 минути. Измешајте ги сите зачини и сосот од Worcestershire и динстајте околу 15 минути, повремено мешајќи. Смесата префрлате ја во плиток огноотпорен сад.

4. Во меѓувреме, варете ги компирите во малку солена, зовриена вода додека не омекнат, потоа исцедете ги темелно и изгмечете ги, изматувајќи ги со путерот, павлака, маслото од тартуфи, солта, биберот и кашкавалот.

5. Врз месото со лажица се става пирето од компири. Посипете со кашкавалот и дополнително масло од тартуфи. Печете во загреана рерна околу 20 минути, или додека кашкавалот не добие златна боја. Послужете веднаш.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *