Аиоли сос од тартуф
Потребни состојки
- 3 чешниња лук
- 1/2 лажичка кошер сол
- сок од 1/2 лимон
- 2 жолчки
- 3/4 – 1 чаша масло од канола
- 3 лажици масло од тартуфи
Има толку многу работи во кои можете да го потопите вашиот помфрит. Се разбира, тука е класичниот кечап од домати, кој се одржа како омилен придружник на помфрит кај сите. Сепак, и покрај важноста на кечапот во секој ресторан за брза храна и трпезариска маса, некои може да кажат дека не постои посовршено натопување за помфрит од ранч сосот. И понатаму, има и такви кои го потопуваат својот помфрит во сос за скара или за љубителите на зачини, срирача. Денес ќе го споделиме рецептот за нашиот омилен сос: тартуф Аиоли сос . За оние од вас кои не се запознаени со аиоли, тоа е француски сос многу сличен на мајонезот. Состојките се прилично едноставни: лук, жолчка од јајце, сок од лимон, сол и масло. Сепак, традиционалната техника не е толку едноставна. Традиционално, аиоли се прави со аван и толчник и вклучува доста промешување додека полека, многу бавно, го вградувате маслото во другите состојки и на крајот создавате многу мазно емулзирано натопување. Би било убаво да користите и побавна маталка (процесор) за храна за овој рецепт. Како и кај традиционалниот рецепт, клучот е полека да се прелива маслото во смесата со жолчка, инаку аиоли ќе се одвојат.
Забелешка:
Овој рецепт бара сурова жолчка од јајце. За да помогнете во спречување на какви било здравствени проблеми, користете само јајца од класа А. Исто така, бидете сигурни дека јајцата се правилно чувани во фрижидер и дека лушпите се недопрени и без пукнатини. Во однос на леснотијата на подготовка препорачуваме да се користи неутрално масло наместо маслиново масло.
Подготовка
1. Во процесор за храна измешајте лук, 1/2 лажичка кошер сол, сок од лимон и жолчки од јајце. Вклучете го процесорот и обработете додека не се смеле лукот. Исклучете, и изгребете ги страните. Вратете го капакот на врвот. Вклучете го процесорот и полека истурете 3-4 шолји маслиново масло, а потоа масло од тартуфи додека смесата не се емулгира. Аиоли треба да биде мазен, но малку густ. Ако е премногу тенок, повторно вклучете го процесорот за храна и истурете го со преостанатото маслиново масло.
2. Префрлете се во сад. Доколку е потребно, прилагодете го зачинувањето со повеќе сол.
3. Послужете веднаш.
Забелешка
Чувајте го остатокот од аиоли сосот со тартуф во херметички сад и употребете ги во рок од неколку дена. Ова не е само одлично натопи за помфрит. Тоа е исто така вкусно со артичоки или дури и како натопување за колачи со ракчиња. Уживајте!